Viherpiha

Tuhkapensaassa oransseja pilkkuja

ViherPiha

Kysymys:

Mikä tuhkapensasaitaa vaivaa? Osa kasvustosta on kuivunut ja kuori irtoilee. Varsissa on oransseja pilkkuja, joskin melko vähän. Aita on uudistettu neljä vuotta sitten, ja se on nyt noin metrin korkuinen. En haluisi leikata sitä taas alas asti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiiltotuhkapensas, Cotoneaster lucidus, oli aikoinaan hyvin suosittu aitakasvi. Laji altistui kuitenkin kasvitaudeille, ja kasveja alkoi kuolla suurin joukoin. Kuvailemanne oireet viittaavat juuri tuhkapensaalle tyypilliseen sienitautiin. Taudinaiheuttajia saattaa olla useita, joista oranssinpunaisia kuromapahkoja muodostava punapahkatauti puhkeaa yleensä vasta, kun kasvusto on altistunut muille taudeille ja tuholaisille tai jo kuollut. Sairaat versot kannattaa hävittää ja seurata pensaiden vointia. Mikäli oksien kuoleminen jatkuu, tuhkapensaat kannattaa poistaa ja korvata esimerkiksi koristearonialla tai vastaavalla aidannekasvilla.

Julkaistu: 31.5.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.