Viherpiha

Tuhkaa puutarhaan

Tuhkaa puutarhaan

ViherPiha

Kysymys:

Poltan takassa ainoastaan puita, paperia ja maitotölkkejä. Voiko tuhkaa käyttää pihalle mielin määrin vai pitäisikö osa tuhkasta viedä vaikka metsään? Olen jo levittänyt sitä useamman kerran syksyn aikana muun muassa vadelmille ja marjapensaille. Istutin syksyllä kirsikka- ja päärynäpuita, uskaltaako niille jo laittaa tuhkaa? Voiko tuhkaa levittää kääpiöomenapuulle ja nurmikolle ilman, että siitä on niille haittaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Palamisjätteenä syntyvää tuhkaa on hyödynnetty puutarhan ylläpitoon kautta aikojen. Nykytutkimusten mukaan se saattaa kuitenkin sisältää raskasmetalleja, kuten kadmiumia, joten tuhkan jatkuvaa käyttöä hyötypuutarhan kasveille ja kasvimaalle ei enää suositella. Koristekasveille ja nurmikolle sitä sen sijaan voi huoletta levittää.

Annostelussa kannattaa kuitenkin pitäytyä kohtuudessa, sillä tuhka sisältää runsaasti kalsiumia, ja sillä on kalkin tavoin maan happamuutta poistava vaikutus. Puhdas puuntuhka on laadultaan parasta.

Teija Heinonen

Julkaistu: 27.10.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.