Viherpiha

Toukkia liljassa

Toukkia liljassa

Pertti Rajala

Kysymys:

Mikä syö liljat? Liljaryhmästä hävisivät lehdet vuorokaudessa. Lehtien alapuolella on oransseja ja ruskeita toukkia epämääräisen töhnän peitossa.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Liljakukko on viheliäinen kotipuutarhan tuholainen, joka iskee armotta kaikkien liljakasvien kimppuun. Aikuinen kuoriainen on helppo tuntea, sillä se on paloautonpunainen ja liikkuu nopeasti. Toukat ovat tummia, ja ne erittävät limaista ainetta, joka maistuu ja haisee pahalle. Näin ne suojaavat itsensä petohyönteisiltä ja linnuilta. Myös toukat syövät liljakasveja ahkerasti. Liljakukon torjunta aloitetaan aikaisin keväällä heti, kun liljan versoja tulee näkyviin. Liljakukko munii kellertäviä munia liljan lehtien alapinnalle. Käy lehdet läpi viikoittain ja pyyhkäise mahdolliset liljakukon munat nahkealla liinalla pois kasvista. Jos liljakukkoja on runsaasti, voit ruiskuttaa niitä pyretriinipohjaisilla valmisteilla. Aineen pitää osua tuholaiseen, jotta se tehoaa. Voit myös yrittää kerätä kuoriaisia pois mekaanisesti. Pertti Rajala

Julkaistu: 12.6.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.