Viherpiha

Toukkia kuusiaidassa

ViherPiha

Kysymys:

Mitä teen kuusiaitaa syöville toukille? Toukat syövät uudet versot. Kesällä oksiin tulee punaisia pahkoja, joiden sisällä on toukkia. Malasiini ei auta. Mikä aine tehoaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksessä saattaa olla kaksi eri tuholaista. Se, että kuusen neulaset syödään alkukesästä, viittaa kuusenneulaspistiäisen toukkien aiheuttamaan vahinkoon.

Aikuinen pistiäinen on viiden millimetrin pituinen ja väritykseltään mustan ja keltaisen kirjava. Toukat ovat vihertävänkeltaisia. Kun ne ovat syöneet itsensä täyteen ja kasvaneet riittävästi, ne pudottautuvat maahan koteloitumaan. Toukat eivät aiheuta kuvailemiasi punaisia pahkoja.

Pistiäisen toukkia voi ruiskuttaa malasiinilla tai muilla sopivilla hyönteistorjunta-aineilla.

Tärkeintä on ruiskuttaa riittävän varhain, ennen kuin tuho on jo näkyvissä. Tutki toukokuun puolessa välissä luupilla tai suurennuslasilla, löytyykö neulasista kahden millimetrin mittaisia vaaleita toukkia. Jos toukat saa tällöin torjuttua, tuhoja ei pitäisi enää ilmetä.

Punaiset pahkat (äkämät) voivat olla havukirvojen aiheuttamia.

Metsäntutkimuslaitoksella on palvelu, johon voi lähettää näytteen määriteltäväksi. Mikäli määritys vaatii toimenpiteitä, sinuun otetaan yhteyttä. Silloin varmistetaan, oletko valmis maksamaan määrityksestä. Yleensä lajinmääritys on niin helppo, ettei siitä aiheudu kuluja. Muista laittaa puhelinnumerosi mukaan.

Näytteen voi lähettää osoitteeseen: Metsäntutkimuslaitos Vantaan toimintayksikkö/Antti Pouttu PL 18 01301 Vantaa

Pertti Rajala

Julkaistu: 28.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.