Viherpiha

Toukka varjoliljassa

Pertti Rajala

Kysymys:

Tulivatko toukat varjoliljojen mukana?

Pihallani on kasvanut varjoliljoja 15 vuotta ilmaan mitään ongelmia. Viime keväänä levitin niiden tyvelle kompostoitua hevosenlantaa, ja muutama viikko sen jälkeen nämä toukat ilmaantuivat. Onko mahdollista, että toukat palaavat tänä vuonna? Miten pääsen niistä lopullisesti eroon?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Toukat ovat liljakukon (Lilioceris lilii) toukkia. Niiden ruumiin yläpinnalle muodostuu eritettä. Toukat eivät ole tulleet hevosenlannan mukana. Aikuinen, paloauton punainen kuoriainen talvehtii karikkeessa, ei lannassa. Se munii keväällä liljakasvien lehtien alapinnalle oranssinvärisiä soikeita munia ryhmiin. Munat kuoriutuvat 1–2 viikon sisällä, ja toukat nakertavat liljan lehtiä ja kukkaperiä. Myös aikuiset liljakukot aiheuttavat vahinkoa liljakasveissa. Tarkkaile liljojasi keväällä. Kerää aikuiset liljakukot pois kasveista. Myös lehtien alapinnalta löytyvät oranssit munat kannattaa pyyhkiä pois. Jos liljakukkoja on paljon, voit ruiskuttaa esimerkiksi pyretriiniä sisältävää tuholaisainetta liljakukkoja vastaan. Liljakukko on nykyisin sen verran yleinen harmitus puutarhassa, että kokonaan et siitä välttämättä pääse eroon. Tarkkailulla ja torjunnalla voit kuitenkin pitää tuhot siedettävinä. Pertti Rajala

Julkaistu: 30.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.