Viherpiha

Toukat kasvimaalla

Toukat kasvimaalla

Pertti Rajala

Kysymys:

Toukat kasvimaalla? Ne ovat pari senttiä pitkiä, vaaleanpunaisia, pehmeitä ja katkaravun näköisiä. Toukat ovat kuin sikiöasennossa liikkumatta, jalat supussa mahapuolella.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Uskoisin toukkien olevan lehtisarvisten (Scarabaeidae) heimoon kuuluvien kuoriaisten toukkia. Heimoon kuuluvat muun muassa sellaiset kuoriaiset kuin kastanjaturilas (Melolontha hippocastani) ja kuvassa oleva kultakuoriainen (Cetonia aurata). Niiden toukat ovat kookkaita, ja ne suojautuvat löydettäessä menemällä sykkyrään hiukan sikiöasentoa muistuttavaan asentoon. Väritys niillä on vaaleanruskea (saattaa vivahtaa vaaleanpunaiseen). Aikuiset turilaat ovat kookkaita ja näyttäviä kuoriaisia. Joskus ne saattavat aiheuttaa harmia syömällä kasvien lehtiä ja toukat kasvien juuria. Usein toukan löytää esimerkiksi kompostista tai multaisesta kasvimaasta. Pertti Rajala

Julkaistu: 22.5.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.