Viherpiha

Torjuntaruiskutus vie naapurisovun

Teija Heinonen

Kysymys:

Saako naapuri myrkyttää rikkoja kasvimaamme vieressä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pihan rakentamista ja hoitoa ohjaavat monet lait ja asetukset, joista mainittakoon laki eräistä naapuruussuhteista, maankäyttö- ja rakennuslaki, ympäristön- ja luonnonsuojelulaki, maa-aineslaki, jätelaki ja järjestyslaki.

Pykäläviidakkoon sen kummemmin perehtymättä on päivänselvä asia, ettei naapurinne saa omilla kasvinsuojelutoimillaan aiheuttaa vahinkoa tontillanne kasvaville hyöty- tai koristekasveille.

On kuitenkin vaikeaa näyttää toteen, että rike on tapahtunut ja sato pilaantunut. Näin etenkin siinä tapauksessa, että naapurinne on noudattanut kaikkia valmistajan antamia tuotekohtaisia ohjeita ja varotoimia.

Naapurusten väliset suhteet ovat toisinaan kimurantteja, mutta yleensä ongelmat selviävät asiallisella keskustelulla.

Tarkistakaa yhdessä naapurinne kanssa, mikä rikkaruohontorjunta-aine on kysymyksessä ja tutustukaa valmisteen käyttöohjeisiin. Lisätietoa tuotteesta saa valmistajalta tai maahantuojalta.

Kannattaa myös neuvotella, voisiko naapuri jatkossa aloittaa torjuntatoimet marjasadon keräämisen jälkeen.

Teija Heinonen  

Julkaistu: 12.1.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.