Viherpiha

Tomatillo sairastaa

ViherPiha

Kysymys:

Sain vuosi sitten tutulta pasuunakukan pätkän. Se kasvoi ja kukki hyvin. Pasuunakukka vietti talven viileässä. Nyt olen leikannut kasvin, se vääntää jo silmuja runkoon. Milloin sille vaihdetaan multa? Leikatut oksat laitoin juurtumaan tutuille jaettavaksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Missä olen tomatilloa nähnyt kasvatettavan, se on aina näyttänyt varsin terveeltä. Tomatillonne on saanut jonkin bakteeritaudin. Sen tuntee siitä, että kasvi muuttuu vetiseksi ja limaiseksi ja mätänee kasvisolukossa elävien bakteerien vuoksi.

Onneksi näitä tauteja tapaa meillä harvoin. On oikein poistaa tautiin saastuneet osat ja hävittää ne. Tauti säilyy kasvien osissa tai maassa seuraavaan kasvukauteen asti. Pasuunakukan kasvattaminen ei ole ongelmatonta, mutta ei mahdotontakaan. Vaivannäkö kannattaa, koska se kukkii kesällä pitkään ja komeasti.

Pasuunakukka tarvitsee kesällä runsaasti vettä ja ravinteita. Sitä kasvatettiin meillä aikaisemmin kartanopuutarhoissa. Silloin se talvetettiin viileässä kasvihuoneessa ja siirrettiin kesäksi ulos. Kasvi istutetaan joka kevättalvi uuteen, edellistä hieman isompaan ruukkuun ja lopulta isoon puuastiaan. Pasuunakukan saattaa saada talvehtimaan myös valoisassa asuinhuoneessa. Talvella kastelu on niukkaa. Varminta on talvettaa se viileässä paikassa, jossa lämpötila ei laske alle +5 asteen. Vuotuinen uudelleen istutus on tarpeen kevättalvella kasvun alkaessa.

Julkaistu: 25.6.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.