Viherpiha

Tomaatin lehdet käpristyvät

Tomaatin lehdet käpristyvät

Teija Heinonen

Kysymys:

Miksi tomaatin lehdet käpristyvät?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tomaatin lehtien käpertymistä etenkin lämmittämättömissä kotiansareissa aiheuttavat muun muassa yö- ja päivälämpötilojen suuret vaihtelut sekä automatiikan puutteesta johtuva liian suuri ilmankosteus. Tummanvihreät sykeröityneet lehdet voivat myös olla merkki voimakkaasta lannoituksesta tai runsaasta kastelusta.

Tehostamalla kasvihuoneen tuuletusta saat ilman kuivemmaksi ja haihduttaminen tehostuu. Rehevää kasvua voit puolestaan hillitä säätelemällä ravinteiden määrää. Kastelun tarvetta on hyvä tarkkailla ja varmistaa, että ylimääräinen vesi pääsee poistumaan kasvualustasta.

Myös lehtikirvat aiheuttavat joskus lehtien käpertymistä. Kannattaa kurkata lehtien alapinnoille, sillä kirvat majailevat siellä. Niiden torjuntaan voi käyttää mietoja kasvinsuojeluaineita, joiden tehoaineena on luonnonpyretriini ja rapsiöljy.

Teija Heinonen

Julkaistu: 4.7.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.