Meidän Mökki

Toimiiko tuhka lannoitteena?

Sinikka Neuvonen

Kysymys:

Tuhkaa tulee heitettyä saunan pesästä pitkin metsiä. Ennen vanhaan kerrottiin kuitenkin tuhkan olevan erinomaista lannoitetta, viljeliväthän esi-isämmekin polttamalla ensin metsiä eli kaskeamalla. Heitänkö siis arvokasta lannoitetta pois? Mihin tuhkaa saa käyttää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuhka on kyllä aivan kelpo maanparannusaine, kertoo asiantuntijamme hortonomi Sinikka Neuvonen.

Tuhka ajaa kalkin asiaa ruohikon lannoituksessa. Perus- ja syyslannoituksessa tuhka toimii, sillä siinä on kahta kasvien tarvitsemaa ravinnetta: kaliumia ja fosforia. Valitettavasti typpi puuttuu, joten pelkkä tuhkan käyttö ei kiihota ruohikkoa hillittömään kasvuun. Siksi typpeä sisältävä lannoite olisi hyödyllinen lisä.

Sen sijaan kasvimaalle tuhkaa ei yleisesti suositella, sillä sen koostumuksesta ei aina voi olla varma - esimerkiksi raskasmetallijäämät saattavat olla haitaksi. Tietysti jos polttaa nuotiossa esim. risuja ja tietää tuhkan puhtaaksi, estettä kasvimaakäyttöön ei ole.

Kompostiin tuhkaa ei ole syytä laittaa eikä säilytellä sitä suurina kasoina. Veteen joutuminenkin olisi syytä ehkäistä, sillä se tekee vedestä emäksistä.

Tuhka-astiat voi huoletta tyhjentää metsään, kasvit ja puut pitävät siitä varmasti.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.