Meidän Talo

Toimiiko purueriste?

Meidän Talo

Kysymys:

Laajensimme viime kesänä 60-luvulla rakennetun talomme kuistia. Rakensimme laajennusosaan pesutilat ja vesivessan. Laajennuksen lattiarakenteesta tuli maanvarainen, koska vanha perustustapa oli sokkeli ja maanvarainen betonilaatta. Laajennuksen sokkelin teimme kevytsoraharkoista, ja sen ulkopuolelle asennettiin routaeristyslevyt anturan päälle noin 80 senttimetrin syvyyteen. Onko rakenne järkevä?

Myöhemmin aiomme teettää talossa isompia korjauksia. Mitä mieltä olette puruista, joita on käytetty talossa eristeenä?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Laajennusosan routaeriste on mielestäni liian syvällä. Se ei estä riittävän hyvin pakkastilan tunkeutumista perustusrakenteisiin. Routaeristeen, niin kuin muidenkin eristeiden, pitää olla mahdollisimman lähellä sitä tasoa, mistä päin ongelma tulee.

Laajennusosan kevytsoraharkon pinta tulee rapata tai slammata, jotta se toimii eristyskerroksena. Usein näkee käytettävän pelkkää harkkoa ilman harkon keskellä olevaa eristekerrosta. Silloin on syytä asentaa harkkojen ulkopuolelle anturasta lähtien lämmöneriste pystyyn ilman puukoolauksia. Ei siis sisäpuolelle. Eristeen maanpinnan yläpuolella oleva osa verkotetaan ja rapataan. Lattian lämmöneristyksenä kuiva ja mikrobivapaa puru asennettuna radon- ja kosteuseristematon (esim. KMS 170/3 000 - bitumikermi) päälle on parhaimmasta päästä, koska purun ilmanpitävyys on huolellisesti tiivistettynä hyvä. Puhalluseristeiden ongelmana on asennuksen jälkeinen painuminen kasaan sekä heikko ilmanpitävyys. Eristettä pitäisi olla 50–60 kiloa kuutiota kohden, ettei se painu kasaan. Ilmanpitävyyden aikaansaamiseksi eristeiden alapintaan ja lattialautojen päälle tulee laittaa lasikuituvahvisteinen ilmansulkupaperi, mikä nostetaan tiiveyden varmistamiseksi seinäpinnoille jonkin listan taakse puristuksiin. Epätasaisiin pintoihin liityttäessä ja muutenkin on syytä käyttää apuna elastisena pysyvää liimamassaa, suuremmissa koloissa osin myös polyuretaanivaahtoa. Seinien purueristeitä pitää kohdella korjauksessa hienovaraisesti, etteivät ne valu pois. Tarvittaessa seinän eristetilaan voi porata polyuretaaniputken kokoisia reikiä 250 mm:n välein ja ruiskuttaa seinän eristetilaan hieman vaahtoa. Paisuva ja liimaava polyuretaani sitoo purut paineellaan niin, että ne eivät valu työn melskeissä pois.

Julkaistu: 19.2.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.