Viherpiha

Tillipionin ja peikonnauhuksen siemenlisäys

ViherPiha

Kysymys:

Pihallani kasvaa tillipionia ja peikonnauhusta. Monet ovat kyselleet, onnistuuko niiden lisääminen siemenistä. Onko siemenien oltava täysin kypsiä ennen keruuta? Säilytetäänkö siemenet talvella kylmässä? Kylvetäänkö ne heti keväällä maahan vai pitääkö ne esikasvattaa ruukuissa sisällä? Kuinka pian siementaimet aloittavat kukintansa?

Näytä vastaus

Vastaus:

kartanopioni

Pionilajeja voidaan lisätä siemenistä, mutta ei risteymiä eikä lajikkeita. Nekin tekevät toisinaan siementä. Jos niitä kylvää, jälkeläiset eivät ole samaa lajiketta. Pionit kasvavat hitaasti. Ne itävät samana kesänä tai syyskylvössä seuraavana keväänä. Ensimmäisenä kesänä kasvaa vain sirkkajuuri, joten kasvista ei näy elonmerkkejä maan pinnalla. Vasta seuraavana keväänä ilmestyvät ensimmäiset lehdet.

Aikaisin kukkivien lajien, kuten kuolanpionin, siemenet kannattaa laittaa maahan, kun ne ovat kypsyneet. Silloin sirkkajuuret ehtivät kasvaa jo saman kesänä. Usein jalostamattomien luonnonlajien ympäriltä löytyy paljon siementaimia.

Edellytyksenä on, ettei taimien välejä ole harattu. Keväällä siementaimet voi varovasti kaivaa ja koulia taimipenkkiin vahvistumaan. Kuvanne nauhuskaan ei ole oikea peikonnauhus vaan nukkanauhus. Monet nauhukset myydään yhä väärillä nimillä. Viljelijät ovat haluttomia muuttamaan nimiä, koska taimikauppiaat ovat tottuneet niihin.

Nauhukset itävät yleensä helposti. Siemenet kylvetään joko syksyllä tai keväällä. Täytyy vain katsoa tarkkaan, että siementä on muodostunut, sillä usein kehittyy vain siemenhahtuvia.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.