Viherpiha

Tienvarsi siistiksi

ViherPiha

Kysymys:

Vanhan keskisuomalaisen omakotitontin tienpenkalla kasvaa runsaasti kiurunkannuksia ja sinivuokkoja. Muuten alue on rikkaruohoa, leppää ja pusikkoa. Tienpenger on etelään päin ja alue on iso. Voisiko pusikkoa siistiä istuttamalla kotkansiipeä tai vastaavaa kasvia ilman, että kiurunkannus ja vuokko kärsivät? Mikä muu olisi luonnonmukainen, muttei kallis ratkaisu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinivuokko ja kiurunkannus viihtyvät tuoreessa ja kosteahkossa, ravinnepitoisessa maassa. Ne ovat myös vähään valoon tyytyviä kasveja, joten ilmeisesti pusikot varjostavat sopivasti kasvustoja etelään viettävällä penkereellä. Kasvivalikoimaa voi täydentää muilla samankaltaisissa oloissa menestyvillä lajeilla, joita ovat kevätesikot, kielot, metsäkurjenpolvi, puistolemmikki, valkovuokko, alvejuuret ja mainitsemanne kotkansiipi. Niin kylvösten kuin siirrännäisten kasvulähtöä edesauttaa rikkaruohojen poistaminen istutus- ja kylvöalueilta. Kasvien siirtäminen luonnosta on luvanvaraista. Mikäli roskapusikko raivataan kokonaan pois, valo-olot penkereellä muuttuvat. Tässä tapauksessa alueelle voisi istuttaa esimerkiksi luonnonläheisiä pensaita aluskasvien suojaksi.

Julkaistu: 5.8.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.