Meidän Mökki

Tienhoito rempallaan

Tapio Korhonen

Kysymys:

Tienhoitokunta ei suostu hoitamaan ja auraamaan tietä meille saakka, vaikka se saa avustusta kunnalta ja maksamme täysmääräisesti hoitokulut osaltamme. Omistamamme tontti sijaitsee Päijät-Hämeessä tien päässä. Kunnan kanta on, että kaikille pitää olla tasapuolinen.

  

Näytä vastaus

Vastaus:

Perussääntö yksityisteiden hoidossa on, että kaikkia tieosakkaita tulee kohdella tasapuolisesti. Aivan kuten teille vastattiinkin.

Tieosakkaat muodostavat tiekunnan. Sen hallinnollinen elin on toimitsijamies tai tien hoitokunta. Yleensä tiekunnan kokouksessa päätetään teiden teosta ja kunnossapidosta. Osakkaiden tasapuolinen kohtelu perustuu tieyksiköihin. Toiset hyötyvät tiestä enemmän kuin toiset, mikä vaikuttaa osakkaiden vuosittaisiin tiemaksuihin. Maksu on osuus tien vuosittaisista kunnostuskustannuksista, kuten lumenaurauksesta. Tien ympärivuotisilla käyttäjillä on suuremmat tieyksiköt kuin kesämökkiläisillä.

Jos kesämökki sijaitsee yksin tien päässä, kuten ilmeisesti teidän tapauksessanne, tietä ei välttämättä aurata mökille asti. Teidän kannattaa ottaa auraus esille seuraavassa tiekunnan kokouksessa ja pyytää selvitystä, oikeuttaako teille vahvistettu tieyksikkö lumenauraukseen tontille asti. Ainakin kakkosasuntoon vahvistettu tieyksikkö siihen nykyään oikeuttaa.

Voitte myös vaatia tiekunnan kokouksessa aurausasiasta päätöstä, josta on mahdollisuus valittaa 30 päivän kuluessa kunnan tielautakuntaan.

Yksityistieasioissa saa puhelinneuvontaa numerossa 0200 34 520.

Julkaistu: 17.8.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.