Meidän Mökki

Tien siirto ja sen kustannukset

Meidän Mökki

Kysymys:

Meillä on mökki saaristossa entisestä kotipaikasta lohkotulla tontilla. Kun jaoimme vesijättömaan, vanha tiemme jäi naapurin maalle. Hän haluaisi tien siirrettäväksi siten, että se kulkisi tontillamme. Kelle kuuluvat kulut, meille vai naapurille?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiinteistötoimitukset, kuten vesijättömaanjako, tuovat usein esiin uudenlaisia tarpeita, jotka liittyvät tavallisesti kulkuyhteyksien järjestämiseen tai vanhan tien siirtoon haitattomampaan paikkaan.

Tietoimituksissa käsitellään muun muassa tiensiirtoasioita. Tällaista toimitusta voi haja-asutusalueella hakea alueella toimivalta maanmittaustoimistolta. Hakijana on tavallisesti se, jolle toimituksesta on etua. Myös toimituskustannuksista vastaa hakija.

Toimituksessa määrätään mahdollisesta tien uudesta paikasta ja sen siirron aiheuttamista kustannuksista. Ne jaetaan saadun hyödyn perusteella. Tässä tapauksessa näyttäisi siltä, että tietoimituksessa tien siirtoa haluava naapurinne olisi pääasiallisin hyötyjä ja siis myös todennäköisin maksaja.  

Julkaistu: 9.3.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.