Viherpiha

Terijoensalavien nuorennus

Lotta Lindholm

Kysymys:

Voiko terijoensalavia nuorentaa? Kaipaisin tuuheutta myös niiden alaosaan. Puut ovat vanhoja ja korkeita, osa rungoista ruikeloita, mutta latvus on hieno.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Terijoensalavan luonnollinen kasvutapa on rungollinen, vaikka myös monirunkoisia pensasmaisia terijoensalavia näkee usein. Jos latvus on hieno, en tekisi puille mitään. Sen sijaan voit istuttaa puiden läheisyyteen muita salavansukuisia pensaita, niin saat vehreyttä alaosiin. Monesti näkee, että salava tapitetaan (runko katkaistaan), kun se halutaan matalammaksi. Tällaista leikkaustapaa en suosittele. Tapituksen jälkeen puu menettää luonnollisen kasvutapansa ja kasvattaa leikkauskohdan läheltä runsaasti vesiversoja. Vesiversot kasvavat pituutta nopeasti, ja puu on hetkessä yhtä korkea kuin ennen leikkausta. Lahottajasienet pehmentävät leikkauskohdan, jolloin muutenkin heikosti kiinni olevat vesiversot katkeilevat ja tekevät haavasta isomman. Tapitettu puu heikentyy ja menettää useita elinvuosia.

Lotta Lindholm

Julkaistu: 17.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.