Viherpiha

Terijoensalavan nuorennus

Terijoensalavan nuorennus

Teija Heinonen

Kysymys:

Pihamme terijoensalavat ovat saaneet kasvaa valtoimenaan 35 vuotta, ja ne ovat todella suuria puita. Milloin on paras ajankohta leikata puut ja minkä verran runkoa jätetään jäljelle? Tarkoitus on, että ne kasvaisivat uudelleen pensasmaisesti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Paras ajankohta terijoensalavien leikkaukselle on varhainen kevät puiden ollessa lepotilassa. Runkojen oikeaa katkaisukohtaa on hieman vaikea määritellä. Jos haluatte salavien jatkossa kasvavan pikemminkin pensasmaisina kuin runkopuina, ottaisin ehkä riskin ja vetäisin puut lähes tyvestä poikki. Suunnitelmissanne oleva toimenpide on joka tapauksessa erittäin radikaali ja altistaa puut muun muassa lahovioille.

Terijoensalava on nopeakasvuinen laji. Mikäli toimenpide ei tuota toivottua tulosta, istuttakaa uudet, alun perin pensasmaiset taimet operoitujen tilalle.

Teija Heinonen

Julkaistu: 7.9.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.