Viherpiha

Terijoensalavan juuristo

Mainos

Kuinka syvälle maan sisään terijoensalavan juuret ulottuvat? Tontillamme on peltoon upotettu maalämpöputkisto noin 110 sentin syvyydessä. Nyt mietimme, voiko lähelle istutetuista salavista olla putkistolle haittaa jossain vaiheessa.

Teksti ViherPiha

Asiantuntija vastaa:

Terijoensalava kasvattaa juuristonsa yli metrin syvyyteen ja sivusuunnassa huomattavasti latvusta leveämmäksi. Mikäli kysymyksessä olisi salaojaputki, salavien juuret tukkisivat putken melko nopeasti. Maalämpöputket ovat kuitenkin umpiputkea, joten lähistöllä kasvavien puiden juurista ei käsittääkseni ole putkistolle haittaa.Istutusetäisyyksistä on kuitenkin annettu yleisiä ohjeita esimerkiksi katu- ja tiealueilla, jossa puuntaimet suositellaan istutettavaksi vähintään 2,5 metrin etäisyydelle putkilinjoista. Juuriston kasvu verkostoon on mahdollista estää esimerkiksi maahan pystysuoraksi seinämäksi upotetuilla aaltopeltilevyillä.

Julkaistu: 19.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä