Viherpiha

Terijoensalavan hävitys

Pertti Rajala

Kysymys:

Miten hävitän terijoensalavan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Salava kuten muutkin haavansukuiset puut tekevät runsaasti juuriversoja. Ne voivat olla melkoinen riesa, kun puu on kaadettu.

Versominen estetään kahdella konstilla. Perinteinen menetelmä on kaulata puu pari vuotta ennen kaatamista. Kaulaaminen tehdään kirveellä noin metrin korkeuteen. Kuori kalvetaan pois muutaman kymmenen sentin matkalta. On syytä varmistaa, että vihreä ja elävä nila saadaan kokonaan pois, jotta juuriston yhteys lehvästöön estetään. Lehvästö kuolee ja myös juuristo riutuu. Kun puu kaadetaan, sen juuristossa ei ole enää voimaa muodostaa juuriversoja.

Toinen konsti on kemiallinen: Ecoplug-napit. Ne sisältävät glyfosaatti-rikkahävitettä. Kaadetun puun kantoon porataan muutama reikä ja napit lyödään vasaralla reikiin. Aine vapautuu pikkuhiljaa kannon kautta puun juuristoon ja tappaa juuriston niin, että juuri- tai runkoversoja ei muodostu.

Pertti Rajala  

Julkaistu: 5.11.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.