Viherpiha

Terijoensalava juroo

ViherPiha

Kysymys:

Pistokkaasta kasvatettu terijoensalavamme on istutettu kuivaan, saviseen maahan mäntykankaalle. Ympärillä menestyvät koivut, männyt ja kuuset. Salava on juronut samassa paikassa nelisen vuotta kasvamatta leveyttä tai korkeutta. Siinä on vain muutama hassu oksa. Onko salava aivan väärässä paikassa kasvualustan suhteen vai missä on vika? Mitä tapahtuu, jos leikkaan salavan poikki aivan juuresta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuiva mäntykangas ei tarjoa parhaita mahdollisia kasvuedellytyksiä pajukasvien sukuun kuuluvalle terijoensalavalle, jonka luontaisia kasvupaikkoja ovat kosteikot ja vesistöjen ranta-alueet.

Savipitoinen maa edesauttaa kosteuden säilymistä hiekkaisessa maaperässä. Kasvualustaksi sitä ei kuitenkaan kannata käyttää, vaan levittää pelkästään 10–15 sentin kerrokseksi istutusmontun pohjalle pidättämään vettä ja ravinteita. Loppuosa kuopasta täytetään kuohkealla mullalla tai kasvualustaseoksella. Kosteutta pidättävän savikerroksen vuoksi kasvualusta voi hiekkakankaalla olla myös hieman normaalia syvempi.

Nostakaa taimi juurimultineen ylös kun lehvästö on tuleentunut ja valmistakaa puulle uusi, noin 1,5 metriä leveä ja 80 senttiä syvä kasvualusta. Nykyisen savimaan voi hyödyntää eristeenä kuopan pohjalla. Leikkaaminen tuuhettaa kasvua ja tekee salavasta pensasmaisen. Perusongelmaa eli jurovaa kasvua toimenpide ei kuitenkaan poista.

Teija Heinonen

Julkaistu: 23.7.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.