Viherpiha

Täytemaan lisäys?

Lotta Lindholm

Kysymys:

Merivesi nousee ajoittain pihaan asti. Haluan nostaa pihan korkeutta täytemaalla, mutta miten tervalepät ja koivut kestävät sen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Puut kestävät yleensä huonosti sen, että juuristoalueen päälle tuodaan runsaasti uutta multaa. Puiden pintajuuret ottavat happea ilmasta maapinnan kautta. Jos täyttömaata lisätään enemmän kuin 20 senttiä, hapen liikkuminen tyrehtyy ja puut kärsivät. Koivut kestävät mullan lisäyksen todennäköisesti huonommin kuin tervalepät. Jos kuitenkin haluat säilyttää puut, tuo juuristoalueille karkeaa sora-ainesta ja levitä sen päälle suodatinkangas ennen mullan levittämistä. Jos maata on tarkoitus lisätä enemmän kuin puoli metriä, kannattaa antaa työ alan ammattilaisen eli puunhoitajan tehtäväksi. Täytemaan lisäys täytyy suunnitella hyvin, ettei uusi multa huuhtoudu mereen ajoittain korkean meriveden mukana. Lotta Lindholm  

Julkaistu: 20.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.