Meidän Mökki

Tarvitseeko varaava takka luvan?

Jouko Lommi

Kysymys:

Haluan rakentaa varaavan takan kamiinan tilalle. Pitääkö muutokseen hankkia lupa? Pohjapiirustusten mukaan mökin alla on 20 senttiä betonia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Uusi varaava tulisija voi painaa useita tuhansia kiloja, ja siksi lattian kantavuus on aina syytä varmistaa. Rakennuksessa oleva tulisija suojaetäisyyksineen tulee näkyä virallisissa rakennuslupapiirustuksissa, joten jos tulisijan tyyppi muuttuu, se on merkittävä papereihin. Tarvittavat luvat varmistetaan kunnan rakennusvalvonnasta muutossuunnitelmaa laadittaessa. Ilmoitusmenettely voi riittää, jos paloturvallisuusriskit ja vaatimukset eivät muutu. Usein tarvitaan kuitenkin toimenpidelupa. Samanlaisen tulisijan, kuten saunan kiukaan ja padan, saa uusia toiseen vastaavaan ilman viranomaislupaa.

Tulisijojen lämmitysominaisuudet poikkeavat toisistaan melkoisesti. Siksi kannattaa harkita, miten ne soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kamiina luovuttaa lämpöä nopeasti ja on siksi tehokas alkulämmittäjä. Kun tuli sammuu, laite ja sisäilma jäähtyvät nopeasti. Varaava tulisija sen sijaan alkaa usein lämmetä vasta muutama tunti lämmityksen jälkeen mutta luovuttaa sitten lämpöä melko tasaisesti seuraavan vuorokauden ajan.

Tulisija vaatii aina määrätyn suojaetäisyyden palava-aineiseen rakenteeseen, ja varoetäisyys on usein eri tulisijan kuorella ja suuluukulla. Valmistaja tai maahantuoja hakee yleensä hyväksynnät tehdasvalmisteisiin tulisijoihin. Paikalla rakennetun tulisijan suojaetäisyydet on määritetty Suomen rakentamismääräyskokoelmassa. Savupiipuille asetetut vaatimukset vaihtelevat tulisijan mukaan.

Julkaistu: 6.2.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.