Viherpiha

Tammen runko vuotaa

Tammen runko vuotaa

ViherPiha

Kysymys:

Mikä avuksi, kun tammen rungosta vuotaa itsekseen ja paineltaessa harmaata ”mahlaa”? Vuoto on kestänyt koko kesän ja jatkuu edelleen. Puun ympärillä on ollut vapaasti ladottuja kiviä, jotka on poistettu. Haavavahaakin on käytetty pahimpiin kohtiin. En ole saanut apua netistä tai puutarhaliikkeistä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Arvelisin, että mahlamaisen nestevuodon syynä on tammen yleiskunnon heikentyminen: Se johtunee ympäristön aiheuttamasta stressistä, kuten pakkasvaurioista, kuivuudesta, liiallisesta märkyydestä tai mekaanisista vaurioista. Rappeutumisen myötä puu on joutunut oravanpyörään ja altistunut kasvituholaisille ja lahottajasienille.

Suosittelen ottamaan yhteyttä arboristiin eli puunhoidon ammattilaiseen tammen kunnon, mahdollisten lahovaurioiden ja jatkohoidon selvittämiseksi. Arboristien yhteystietoja löytyy muun muassa netistä hakusanalla arboristi.

Teija Heinonen

Julkaistu: 7.9.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.