Viherpiha

Tamarillon kasvatus

ViherPiha

Kysymys:

Kasvatin siemenestä tamarillon eli puutomaatin. Olen kantanut sen jo neljäksi talveksi valoisaan, viileään kellariin ja kesäksi ulos kasvihuoneeseen. Olen leikannut kasvia keväällä. Kuinka saan tamarillon tuottamaan hedelmiä? Kasvi on puolitoista metriä korkea, mutta se ei ole koskaan kukkinut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Perun lämpimiltä seuduilta kotoisin oleva, miehenmittaiseksi kasvava tamarillo, Cyphomandra betacea, on tomaatin sukulainen, mistä johtuu kotoinen kutsumanimi puutomaatti. Kasvin hedelmät sen sijaan muistuttavat enemmän luumua kuin tomaattia. Tamarillon, kuten muidenkin eksoottisten hedelmien kasvatus lajeille ei-tyypillisissä kasvuolosuhteissa on haasteellista. Viljely sinällään on kuitenkin sekä hauskaa että antoisaa, vaikka lopputulos ei aina aivan toivotunlainen olisikaan! Mielestäni hoidat tamarilloa niin kuin pitääkin. Kylmänarka kasvi on talvetettava sisätiloissa. Säännöllinen leikkaaminen puolestaan edistää satoa tuottavien uusien versojen kasvua. Kysymyksestäsi ei ilmene, missä vaiheessa herättelet puutomaatin talvilevosta uuteen kasvuun. Yksi syy kukkien puuttumiseen voi olla, että jos kasvu alkaa keväällä verraten myöhään, tamarillo ei yksinkertaisesti ehdi muodostaa kukkia lyhyen kasvukauden aikana. Myös runsas lannoittaminen saattaa kasvattaa lehtiä kukinnan kustannuksella.

Julkaistu: 28.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.