Meidän Talo

Taloustilat uuteen käyttöön

Pirjo Badermann

Kysymys:

Asumme 1970-luvun L-mallisessa tiilitalossa, jonka kapeampi osa on alun perin käsittänyt autotallin, saunaosaston ja varastotilaa. Autotallin ja saunaosaston puoleinen seinä on kiinni tonttirajassa. Tähän siipeen on vuosien varrella tehty useita muutoksia, muun muassa alkuperäinen lämmönjakohuone on kodinhoitohuoneena ja urheiluvälinevarasto on muutettu makuuhuoneeksi.

Suunnittelemme tämän osan remontoimista hiljattain uusittua wc:tä lukuun ottamatta. Haluaisimme yhdistää askartelu- ja lämmönjakohuoneen makuuhuoneeksi. Tarvitsemme myös kodinhoitotilan sekä lisää säilytystilaa. Myös saunaosasto kaipaa remonttia, samoin ”takaeteinen”, josta on käynti pihalle. Kylmiö ei ole meille välttämätön. Nykyisen kodinhoitohuoneen nurkassa ovat siellä olevat ilmastointikanavat ja vesimittari.

Uuteen makuuhuoneeseen haluaisimme pienen takan. Kodinhoitohuoneessa pitäisi olla tilat pyykin säilytykselle, pesukoneelle, kuivausrummulle, lämminvesivaraajalle, kodinhoitoaltaalle, pyykinkäsittelylle, pakastimelle ja siivouskomerolle.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Talonne on tilava, ja sen pohjaa on kohtuullisen helppo muokata.

Uudesta makuuhuoneesta saa reilunkokoisen ja ikkunoita lisäämällä valoisankin. Saunaosasto ja wc ovat lähellä, ja vieressä on myös ovi ulos terassille. Uusi huone sijaitsee erillään muista asuinhuoneista, joten se on rauhallinen tila myös päivällä. Sillä on merkitystä esimerkiksi, jos jompikumpi vanhemmista tekee vuorotyötä.

Uusi makuuhuone on ehdotuksenne mukaisesti sijoitettu talon takaosaan askartelu- ja lämmönjakohuoneet yhdistäen. Vesimittarin ja ilmanvaihtokanavan saa piiloon komerokalusteiden sisään – vesimittaritilan on oltava vesieristetty ja lattiakaivolla varustettu. Tilan nurkkaan voitte asentaa kamiinan, joka tosin vähentää komerotilaa.

Nykyisestä pukuhuoneesta sekä osasta pesuhuonetta tehdään kodinhoitotila, jonka läpi kuljetaan pesuhuoneeseen ja saunaan. Osa entistä autotallia erotetaan vaatehuoneeksi, johon kuljetaan toiminnallisesti hyvällä paikalla olevan kodinhoitohuoneen kautta. Tässä suunnitelmassa menetätte erillisen pukuhuoneen, ja sen tarpeellisuus kannattaa tietenkin punnita ennen töihin ryhtymistä. Pesuhuone on nykyään turhankin iso ja sen muoto sekä aukotukset haittaavat kalustamista. Pienennettynäkin siihen saadaan sijoitettua kaksi suihkua ja koko tilan levyinen penkki.

Eteisjärjestely on tukkoinen ja tuulikaappi tarpeettoman pieni. Ehdottaisin vaatehuoneesta sekä tuulikaapista luopumista ja kunnollisen eteisen tekemistä niiden tilalle.  Wc:n ovi käännettäisiin avautumaan eteiseen päin, ja urheiluvälinevarastosta tehtyyn makuuhuoneeseen puhkaistaisiin ovi suoraan eteisestä. Käytävän ja eteisen välille voidaan tehdä lasioviseinä, mikäli se tuntuu tarpeelliselta. Se antaisi väljyyttä eteistiloihin ja tekisi makuuhuoneesta monikäyttöisemmän. Sijaintinsa puolesta se olisi myös hyvä työhuone.

Olisi mukavampaa, jos myös olohuoneesta pääsisi ulos terassille, nyt käynti sieltä ulos on varsin mutkallinen.

Ulkokuvia ei käytössäni ollut, mutta pihajärjestelyissä on usein kehittämisen varaa. Tässäkin voisi ajatella terassin laajentamista L:n sisäkulmaan jäävälle alueelle ja vaikkapa pergolan ja kesäkeittiön tekemistä. Mietittäväksi jättäisin myös sen, voisiko seuraavan keittiöremontin yhteydessä tehdä aukkoa keittiön ja olohuoneen välille.

Talo on rakennettu naapuritontin rajaan kiinni, joten sen puoleisen seinän ja räystäsratkaisun on täytettävä palo-osastoinnin suhteen tunnin palonkestoaika. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että ikkunoita ei voi vaihtaa millaisiksi vain. Tunninkin paloikkunoita on saatavissa, mutta ne ovat suhteellisen kalliita.

Muutokset talossanne ulottuvat laajalle alueelle ja niihin liittyy paitsi julkisivumuutoksia myös mahdollisesti kantavien rakenteiden muutoksia. Toisaalta voi olla, että alueen kaava on alun perin rajoittanut talous- ja asuintilojen määrää kullakin tontilla, joten talouspuolen muuttaminen asuintilaksi ei ole itsestään selvästi luvallista.

Ehdotan, että ensimmäiseksi otatte yhteyttä paikalliseen rakennustarkastukseen lupaehtojen määrittämiseksi, tai vielä mieluummin arkkitehtisuunnittelijaan, joka toimisi hankkeen suunnittelun koordinaattorina ja yhteyshenkilönä rakennustarkastukseen päin.

Julkaistu: 14.9.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.