Viherpiha

Talouskompostorin teko

Mainos

Miten teen talouskompostorin?

Teksti ViherPiha

Asiantuntija vastaa:

Voit nikkaroida kompostorin rungon kakkosnelosista, tehdä sisävuorauksen filmivanerista ja ulkovuorauksen vaikkapa laudoista. Laita pohjaksi noin 7 millimetrin vahvuista teräsverkkoa ja asenna kompostori kakkosnelosten päälle. Näin varmistat riittävän ilmavuuden.

Lämpöeristys edesauttaa kompostin sulana pysymistä talvipakkasilla. Eristeenä voit käyttää esimerkiksi styrox-levyjä, jotka laitetaan filmivanerin ja ulkovuorauslautojen väliin.

Kannen ohella yksi seinistä kannattaa jättää avattavaksi. Se helpottaa tyhjentämistä.

Hyvästä eristyksestä ja runsaasta palamisjätteestä huolimatta kompostori yleensä jäätyy etenkin kovina pakkastalvina. Biojätteen laittamista voi kuitenkin jatkaa normaalin tapaan, jos tila antaa myöten. Palaminen käynnistetään keväällä esimerkiksi laittamalla kompostoriin kanisteri, joka sisältää kuumaa vettä. Jos kaadat kompostoriin vettä, varo ettei massasta tule liian kosteaa.

Kompostorin koko riippuu kertyvän biojätteen määrästä. 4–6 henkilön biojätteelle sopiva kompostorin tilavuus on noin 300 litraa.

Teija Heinonen

 

Julkaistu: 5.11.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä