Viherpiha

Syysleimun kasvatus

ViherPiha

Kysymys:

Olen kahtena peräkkäisenä vuotena istuttanut hyvät syysleimun alut kumparemaiseen kukkapenkkiin. Jostain syystä seuraavana keväänä moni taimista ei ole lähtenyt kasvamaan tai sitten ne kasvavat kituliaasti ja kuolevat usein heinäkuun tietämillä. Missä vika? Kannattaako enää yrittää? Olisiko jotain vastaavaa kukkaa, jonka voisin laittaa tilalle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hehkuva syysleimupenkki on pihapiirin kiistaton katseenvangitsija. Loppukesän kukkija viihtyy parhaiten valoisalla kasvupaikalla runsasmultaisessa ja kohtuullisen ravinteikkaassa kalkkipitoisessa maassa. Kuivuus, jatkuva kosteus tai märkyys sekä kasvualustan jäykkyys saavat leimun voimaan pahoin. Ne altistavat kasvuston erityyppisille kasvitaudeille, joista yleisimpiä ovat härmä ja erityyppiset lehtilaikkutaudit. Tautien kalvamat syysleimut versovat heikosti. Lehdet ovat laikukkaita tai jauhomaisen härmän peittämiä, ja ne kuihtuvat pahoin saastuneissa kasveissa jo ennen kukinnan alkamista. Torjunta-aineet eivät juuri helpota tilannetta, joten sairastuneet taimet kannattaa hävittää. Syysleimu on sen verran näyttävä perenna, että lajin menestymisen toivosta omassa puutarhassa ei kannata vielä luopua. Vaihtakaa kuitenkin leimun paikkaa, sillä kasvualustaan on saattanut pesiytyä taudinaiheuttajia, jotka siirtyvät maasta terveeseen taimeen. Mikäli syysleimun kasvatus on edelleen epäonnista, niiden tilalla voisi kokeilla vaikkapa täplä- tai kiiltoleimua. Nekin ovat kauniita loppukesän kukkijoita.

Julkaistu: 18.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.