Viherpiha

Syyslehdet nurmikonparannukseen

ViherPiha

Kysymys:

Olen kuullut, että nurmikon kuopat ja epätasaisuudet kannattaisi täyttää syksyllä pudonneilla lehdillä. Kuinka nopeasti lehdet tällä konstilla maatuvat? Kuinka paksulti lehtiä saa kuoppiin laittaa? Voiko tästä aiheutua jotain haittaa, esimerkiksi ruohon sammaloitumista tai sienitauteja?

Näytä vastaus

Vastaus:

Suosittelen hyödyntämään syksyn lehdet edelleen katteeksi pensaiden alle, kasvimaan maanparannukseen tai kompostiin.

Nurmikon kuoppiin haravoitu paksu lehtikerros ei ehdi maatua yhden talven aikana. Keväällä lumen alta paljastuukin maatumaton tiivis lehtikerros, joka rumentaa nurmikkoa. Paksu lehtikerros muodostaa nurmikon pinnalle ilmanvaihtoa estävän tiiviin kuoren. Sen alle kertyy kosteutta, joka altistaa nurmiheinät talvituhosienille.

Kevät on oikea aika korjata nurmikon kuopat ja epätasaisuudet. Kuopat täytetään hiekan sekaisella mullalla, tasoitetaan ja tiivistetään. Sen jälkeen kasteltuihin multapaikkoihin kylvetään nurmikon siementä. Itämistä voidaan nopeuttaa peittämällä kylvös harsolla, joka pidättää kosteutta ja lämpöä.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 25.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.