Viherpiha

Syyshortensia kukkimaan

ViherPiha

Kysymys:

Miten saan syyshortensian kukkimaan? Siirsin kasvin kuivempaan, happamaan paikkaan kolmisen vuotta sitten. Olen leikannut oksia kahdesti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ainakin Etelä-Suomessa pensas kukkii runsaasti. Pohjoisessa ongelmaksi muodostuvat aikaiset syyshallat, jotka tulevat juuri kukinta-ajan alkaessa, elo–syyskuussa.

Jos pensaalla on ravinteikas maa, sen kukinnalle ei pitäisi olla esteitä. Koska pensaanne on jo 2,5 metrin korkuinen, syynä voi olla vääränlainen leikkaus.

Syyshortensia kukkii saman kesän versojen latvoihin. Jos niitä lyhentää keväällä kasvuun lähdön jälkeen, menettää kukkien aiheet. Jos haluaa pensaan pysyvän matalana ja tekevän isoja kukintoja, leikkaus on tehtävä keväällä ennen versojen puhkeamista.

Usein pensasta ei leikata lainkaan vaan annetaan sen kasvaa korkeaksi. Silloin kukinnot ovat pieniä, mutta niitä on runsaasti.

Pentti Alanko

Julkaistu: 9.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.