Viherpiha

Syreenikiitäjät söivät norjanangervot

ViherPiha

Kysymys:

Norjanangervoihimme ilmestyi toissa kesänä matoja. Viime kesänä ongelma vain paheni. Pensaissa oli noin kahden sentin mittaisia mintunvihreitä matoja, jotka söivät pensaat lähes lehdettömiksi. Madot alkoivat syödä pensasta ensin varjon puolelta. Lopulta ne etenivät koko taloyhtiön pensaisiin.

Madolla on päässään kolme ruskeaa pistettä. Sillä on kolme paria jalkoja etuosassaan. Takaosassa on nystyröitä, joilla se liikuttaa itseään eteenpäin.

Keväällä, ennen kukkien puhkeamista pensaiden yllä oli valtavia mustia parvia outoja pieniä hyönteisiä. Oliko näillä hyönteisillä jotain yhteyttä vihreisiin matoihin? Miten madoista pääsee eroon? Voivatko madot siirtyä muihin kasveihin, kuten puutarhassamme oleviin pensas- ja jaloruusuihin tai perennoihin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nähtävästi kyseessä on syreenikiitäjän toukat, jotka eivät syö vain syreenien vaan myös muiden koristepensaiden lehtiä. Niitä on joskus pensasangervoissa, pihlaja-angervossa, kuusamissa, lumimarjassa ja kultaherukassa.

Syreenikiitäjät syövät pensaat nopeasti lehdettömiksi, mutta yleensä niitä ei ole pensaissa enää seuraavana keväänä. Kerran ehdin hätiin, kun erään sairaalan puistossa leikattiin pensasangervoja maata myöten. Niissä oli kuulemma ollut matoja, mutta minä en löytänyt enää yhtään. Satoja pensaita oli jo leikattu alas aivan turhaan.

Osa niistä kasvoi seuraavana vuonna nokkosta ja juolavehnää, sillä ne tukahtuivat rikkakasveihin. Mustilla hyönteisillä ei ole yhteyttä perhostoukan aiheuttamiin tuhoihin.

Julkaistu: 29.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.