Viherpiha

Sypressin siirto

Mainos

Pihallamme kasvaa noin seitsemän metriä korkea sypressi. Nyt se on vaarassa jäädä autokatoksen alle. Onko sitä mahdollista siirtää toiseen paikkaan?

Teksti ViherPiha

Asiantuntija vastaa:

Seitsemän metriä korkean havupuun siirtäminen on jo riskialtista. Periaatteessa paikanvaihto on mahdollista, mutta vaatii ennakkovalmisteluja, mielellään jo vähintään vuotta ennen siirtoa. Mikäli rakentamisen aikataulu antaa myöten, tehkää sypressille ensi keväänä juurihoito katkaisemalla juuret puun ympäriltä noin 80 sentin etäisyydeltä. Kesän aikana sypressi kasvattaa uuden hiusjuuriston lähemmäksi runkoa, mikä edesauttaa siirron onnistumista ja kasvuun lähtöä toimenpiteen jälkeen.Uudeksi kasvupaikaksi kannattaa valita sekä valo- että maaperäolosuhteiltaan mahdollisimman paljon nykyistä kasvupaikkaa vastaava tila. Siirtäminen tehdään koneella ja toimenpiteen jälkeen puu kannattaa tukea. Säännöllinen kastelu ja varjostaminen kevätauringolta kuuluvat siirron jälkeisiin hoitotoimenpiteisiin.

Julkaistu: 2.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä