Meidän Mökki

Suunnitelmissa suihku mökille

Jouko Lommi

Kysymys:

Kuinka varmistan, että mökki ei lahoa suihkuremontin jälkeen? Noin 1 x 1,5 metrin märkätilaa rajaavat saunassa hirsiseinä, punatiilestä muurattu seinä ja kiuas. Lisäksi yhdellä sivulla on lauteet. Lattia on betonia ja kaadot kunnossa. En halua perinteistä seinälaatoitusta. Saunassa on peseydytty ilman suihkua parikymmentä vuotta ilman vesivaurioita.

Näytä vastaus

Vastaus:

Aikaisempaan tilanteeseen verrattuna suihkun asennus ei lisää ratkaisevasti seinä- ja lattiapintojen vesirasitusta. Silti parantaisin hieman hirsiseinän vedenkestävyyttä puupinnoille tarkoitetulla saunasuojalla tai lakalla. Venelakka voi olla hyvä valinta, koska pinta vaatii puhdistusta. Rautakaupoista saa tiilimuurin pinnoitukseen silikonipohjaista, vettä ja likaa hylkivää pinnoiteliuosta.

Kiukaan kohdalla on oltava turvakaiteet, jotka suojaavat horjahtamiselta. Painevesi saattaa vaatia aiempaa tehokkaampaa pesuvesien puhdistamista. Asia on aiheellista varmistaa kunnan teknisestä virastosta. Kosteudelle arka puuseinä sekä tiilimuuri ja kiuas kannattaa suojata suihkuseinämällä. Kiukaan lähellä materiaalin pitää kestää kuumuutta ja vettä.

Laajoissa korjaustöissä on hyvä tuntea vedeneristämistä koskevat säädökset. Rakennusmääräysten mukaan suihkulla varustetun pesutilan seinät ja lattia on eristettävä. Saunan lattiassa on oltava aina vedeneriste. Mökkisaunassa voi riittää, että esimerkiksi betonilaatan pintaan on sivelty vedeneristeeksi hyväksytty, maalipohjainen pinnoite. Vaatimukset täyttävä muovimatto tai klinkkerilaatoituksen alla oleva vedeneriste ovat yleisimmät valinnat.

Julkaistu: 6.2.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.