Meidän Mökki

Suunnitelmissa jääsaunan rakentaminen

Suunnitelmissa jääsaunan rakentaminen

Meidän Mökki

Kysymys:

Haluaisin tehdä mökin rantaan jäälle jäälohkareista saunan. Onkohan kenelläkään kokemusta hommasta? Seinien teko ei ole ongelma, mutta katto ja kiukaan hormi alkavat tuottaa päänvaivaa.

 

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Kokemusta jääsaunasta löytyy ainakin Kuopiosta, missä Kuopion Talviuimarit ry on neljänä talvena tehnyt jäästä saunan.

Saunan rakennusmestari Seppo Tolvanen kertoo, että parina ensimmäisenä vuonna lohkareet sahattiin Kallaveden jäästä. Laastina toimi jäähyhmä, joka jäätyessään liittää palaset yhteen.

Kestävimmäksi on kuitenkin osoittautunut muotilla rakentaminen. Vanerinen, teräksillä vahvistettu muotti (1m x 1m) täytetään jäälohkareilla ja vedellä, jotta harkko jäätyy nopeasti. Ylempiin kerroksiin muotti nostetaan valmiiden harkkojen päälle. Tällainen liukuvalusysteemi kestää parhaiten, joten saumaton rakenne ja metriset seinät on jäämiehen vastaisku lauhoille talville.

Muottisaunan oviaukko tehdään moottorisahalla sen jälkeen, kun parimetrinen runko on pystyssä. Oven karmin kiinnitystä varten sahataan seinärakenteeseen urat, joihin istutetaan tukevat laipat jäädyttämällä. Oven karmi kiinnitetään myös kattorakenteeseen. Kynnyksen sijasta oven alle on syytä jättää 20 cm:n aukko.

Jääsaunan katto tehdään 20 millin vanerista. Sen päälle laitetaan polyuretaanilevyt eristämään ja estämään lämmönhukkaa. Levyjen päälle pitäisi laittaa painoja, jotta tuuli ei heitä keveitä levyjä pois.

Lattiakin tehdään 20 millin vanerista. Lisäksi kiuas pitää perustaa latomalla sen alle tiiltä tai betoniharkkoja. Kiukaan koko pitää arvioida mieluusti yläkanttiin, sen verran paljon lämpöhävikkiä on. Lämmönlähde pitää eristää, jotta jääsauna ei sula. Kuopiossa kiuas eristetään kovalla, satamillisellä ja kuumuutta kestävällä vuorivillalla. Lisäksi lämmityksen aikana pidetään kiukaan päällä kantta, jotta sauna ei lämpene ennen aikojaan. Horminkin tulisi olla lämpöeristetty.

Sulamisvesiä kertyy aina, joten viemäröintiä ei pidä unohtaa. Järkevä olisi johtaa saunasta 100 millin putki ulkopuolelle.

Kuopiossa jääsaunan ilmanvaihdosta huolehtii 30 x 30 cm:n räppänällinen hormi katossa. Penkit nikkaroidaan elementeiksi, jotta ne on nopea asentaa saunaan ja viedä sieltä pois kevään tullen.

Jääsaunaa lämmittäessä kannattaa pitää räppänät ja ovi auki. Kun kiukaassa on riittävästi potkua, ei kun räppänät kiinni ja vettä kiville. Löylyt ovat Seppo Tolvasen mukaan kuin turkkilaisessa saunassa mutta monin verroin paremmat.

Jääsaunan elinikä riippuu saunan sijainnista, säistä, saunomistiheydestä sekä tiiviydestä. Erityisesti kannattaa huolehtia sekä oven että katon ja seinärakenteen välisestä tiiviydestä. Katonrajassa jää ohenee väistämättä alapuolta nopeammin: Kuopion saunassakin on kauden lopussa seinän vahvuus ylhäällä 30 cm ja alhaalla 130 cm, kun rakennuksen syntyhetkellä seinien vahvuus on 100 cm joka puolella.

Julkaistu: 6.3.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.