Meidän Talo

Suunnitelmissa huonejärjestyksen muutos

Pirjo Badermann

Kysymys:

Asumme vuonna 1981 valmistuneessa L-mallisessa tiilitalossa. Tilantarpeemme on muuttunut kahden lapsen lähdettyä maailmalle. Makuuhuoneita tarvitaan enää pojallemme sekä meille. Työtila on tarpeen, samoin vierashuone. Kaipaamme avaruutta pienehköjen huoneiden sijaan ja yhteyttä keittiön ja olohuoneen välille. Hiukan meitä haittaa myös, että keittiö on varustettu vain korkealla olevalla kapealla ikkunalla sekä kattoikkunalla. Jatkaisimme mielellämme asumista nykyisessä talossamme, jos sen voisi remontoida meille toimivammaksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tilantarve sinänsä ei välttämättä vähene lasten lähtiessä kotoa. On mukavaa, kun lapset perheineen voivat kokoontua vanhempien luona niin, että kaikille on tilaa yhteisen pöydän ääressä.

Pohjaratkaisu on aikanaan tehty isollekin perheelle sopivaksi. Rakennusajalle tyypillisesti keittiö ja olohuone ovat erillään, sillä ruoanlaitosta aiheutuvia käryjä ei ole haluttu päästää leviämään keittiöstä muihin tiloihin. Olohuone on pyhitetty tv:n katselu- ja seurustelupaikaksi. Osa ajankuvaa on takkahuone, usein myöhemmin tarpeettomaksi havaittu huonetila. Teilläkin se on palvellut pyykinkuivaus- ja käsittelytilana. Sen sijaan erillistä kodinhoitohuonetta tuon ikäisistä taloista löytyy harvoin, ja wc-tiloja on tehty säästeliäästi.

Nykyään keittiö, ruokailu ja olohuone yhdistetään usein avaraksi yhteiseksi oleskelutilaksi, ja toisaalta kodinhoitohuone on nykyään välttämättömäksi katsottu tila. Vessojakin tehdään nykyään useampia kuin yksi.

Toiveena on keittiön ja olohuoneen saaminen lähemmäksi toisiaan. Lisäksi ollaan valmiita luopumaan ylimääräiseksi jääneistä makuuhuoneista. Muutosehdotuksessa on lähdetty siitä, että kaksi keskimmäistä makuuhuonetta muutetaan keittiöksi ja ruokailutilaksi. Näin kokonaisuudesta tulee luonteva, ja tilojen näkymät sekä valoisuus paranevat.

Entinen vanhempien makuuhuone jää työ- ja vierashuoneeksi. Vanhempien makuuhuone siirtyy keittiön paikalle, jolloin se on lähempänä pesutiloja. Sen ja pesuhuoneen väliin jäisi sopiva tila toiselle vessalle, joka palvelisi sekä saunaosastoa että vanhempien makuuhuonetta. Vessa tehtäisiin riittävän tilavaksi myös liikuntaesteisille. Nykyinen wc-tila pienennetään, ja sen ovi sijoitetaan naulakkotilaa vastapäätä eikä kohti keittiötä.

Saunaosaston koko jää entiselleen, mutta tila kalustetaan uudelleen niin, että sinne tulee vain kaksi suihkua. Pesuhuoneessa ei enää ole wc-istuinta eikä pesuallasta. Takkahuone palautuu saunan vilvoittelupaikaksi; sen voi kalustaa viihtyisäksi saunailtojen oleskelupaikaksi.

Varastotilasta tehtyyn makuuhuoneeseen tehdään kodinhoitohuone, johon tulee myös uloskäynti. Oven eteen sisääntulokäytävän toiselle puolelle tehdään pieni katettu oleskelutila, joka on erillään muusta ulko-oleskelusta. Tila voi palvella myös pyykinkuivatuspaikkana.

Ilman laajempia taustatietoja sisätilojen liittymisestä ulkotiloihin on vaikeaa sanoa mitään. Mikäli tonttia on talon toisellakin puolella, ja siellä ilmansuunta ja maisema oleskeluun kutsuvia, voisi olla järkevää harkita myös uuden uloskäynnin tekemistä ruokailutilaan.  

Ennen toimenpiteisiin ryhtymistä suunnitelma kannattaa hioa valmiiksi ammattitaitoisen suunnittelijan kanssa. Hyvin suunniteltu ei välttämättä ole puoliksi tehty, mutta ainakin hyvän suunnitelman avulla vältytään turhalta työltä.

Julkaistu: 12.10.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.