Viherpiha

Surukuusen kasvatus

Teija Heinonen

Puutarhuri

Kysymys:

Onko mistään saatavilla surukuusia tai pystyykö niitä jotenkin itse lisäämään? Sain jostain sellaisen käsityksen, että niitä kasvatettaisiin myyntiin varttamalla, mutta että Suomessa ei olisi juuri nyt mistään saatavilla surukuusen taimia tai edes tulossa. Voiko surukuusen lisäystä tehdä itse?

Näytä vastaus

Vastaus:

Surukuusi on metsäkuusen kapeakasvuinen erikoismuoto, joka on syntynyt luonnon geenimutaation seurauksena. Alakuloisen olemuksen omaava riippaoksainen havupuu kasvaa keskimäärin 10–15 metriä korkeaksi. Erikoismuotoja lisätään pääasiassa kasvullisesti joko varttamalla, pistokkaista tai solukkoviljelyn avulla. Kotioloissa kasvatus on vaikeaa.

Vilkaisu taimistojen hinnastoihin osoitti, että surukuusi kuuluisi ainakin Siipon Puutarhan sekä Blomqvistin ja Wickmannin taimistojen tuotevalikoimiin. Kannattaa kysäistä!

Teija Heinonen

Julkaistu: 4.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.