Meidän Mökki

Sopiiko haapa saunaan?

Jouko Lommi

Kysymys:

Pihasaunaamme tehdään perinteiset haapalankkulauteet. Haluaisin laittaa tuppeensahatusta haapalaudasta laipion sekä vuorilaudat oveen ja ikkunaan. Kuinka haapa käyttäytyy ajan oloon sisäkatossa? Kerääkö se kosteutta ja mustuu? Meillä on jatkuvalämmitteinen kiuas. Haapa on kaadettu rasiin elokuun lopussa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Haapaa on iät ajat käytetty vaativissa rakenteissa kuten soutuveneissä, kattopaanuissa, silloissa ja astioissa. Se soveltuu hyvin myös ovien ja ikkunoiden vuorilautoihin ja kattolaipioon. Höylätty puu antaa silkkimäisen hienon pinnan, joka kestää kosteutta. Haapa on ominaispainoltaan kevyttä, joten pinta ei tunnu kuumalta. Etuna on lisäksi pihkattomuus.

Haapalautaa voi olla vaikea höylätä, ja hieman nukkainen pinta saattaa houkutella ampiaisia kaapimaan pesänrakennustarpeita. Avonainen pintasolukko kerää myös melko herkästi likaa. Vähintään yhtä hyvänä materiaalina pidän leppää, jota tosin hyvälaatuisena on hieman vaikeampi saada.

Saunan puupinnat jättäisin käsittelemättä. Ajan patina harmaannuttaa puuta ja tuo mukanaan pinnalle kuuluvaa arvokkuutta.

Kerroitte, että puut on kaadettu elokuun lopulla rasiin eli lehtivihreän aikaan kasoihin. Kaatotapa ei ole sahapuulle tavanomainen, mutta haavalle lehtipuuna varmaan sopiva. Karsimaton ja osin kuorittu puu kuivuu tehokkaasti, kun lehdistö haihduttaa kosteutta. Keväällä puu on kuitenkin sahattava hyvissä ajoin, jotta hyönteiset ja sienet eivät ehdi sen kimppuun.

Ulkona taapelissa sahatavara kuivuu hyvin yleensä heinäkuun puoliväliin saakka. Sitten puu kannattaa siirtää katon suojaan tai ottaa käyttöön.

Haapa on kotimaisena perinteisenä laatupuuna hyvä valinta kosteuden kestävyyttä vaativaan, näkyvään paikkaan.

Julkaistu: 3.9.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.