Viherpiha

Soilikin lehdet kuivuvat

ViherPiha

Kysymys:

Mikä soilikkia vaivaa, kun lehdet kuivuvat kärjistä alkaen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tarkoittanet kellosoilikkia (Streptocarpus-risteymä). Kannattaa tarkistaa, onko lehden alapinnalla ohutta seittiä.

Jos seittiä on ja lehti näyttää hieman keltapilkkuiselta, kasvissa on vihannespunkkeja. Niistä pääsee eroon torjunta-aineella. Punkkien ilmaantumista voi ehkäistä sumuttamalla kasvia vedellä silloin tällöin.

Vastasumutettua kasvia ei saa asettaa suoraan auringonpaisteeseen, sillä lehdille jäänyt vesi toimii auringossa linssin tavoin. Se aiheuttaa lehtiin polttovioituksia.

Toinen syy voi olla liika kuivuus. Etenkin kesällä soilikkeja pitää kastella ahkerasti. Multa saa vain hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Talvella vettä annetaan vähemmän ja multakin saa kuivahtaa enemmän ennen seuraavaa kastelua.

Kellosoilikit eivät viihdy keväällä ja kesällä eteläikkunalla, joka on niille aivan liian paahteinen paikka. Liika aurinko aiheuttaa lehtien kärkien ruskettumista. Polttovioitukset ilmenevät lehdissä aluksi kellertävinä, myöhemmin ruskeina isoina laikkuina.

Visa Lipponen

Julkaistu: 12.1.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.