Viherpiha

Sitruunaeukalyptuksen hoito

Sitruunaeukalyptuksen hoito

ViherPiha

Kysymys:

Miten hoidan sitruunaeukalyptusta?

Kasvatin kasvin siemenestä, nyt se on puolimetrinen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sitruunaeukalyptus (Eucalyptus citriodora) on nopeakasvuinen puu, joka kasvaa huoneenlämmössä vuoden ympäri. Se vaatii paljon valoa ja viihtyy parhaiten aurinkoisessa paikassa. Talvella sille pitää antaa lisävaloa.

Jos lisävaloa ei anneta, kasvi kannattaa sijoittaa talveksi mahdollisimman viileään ja valoisaan, mutta pakkasettomaan paikkaan. Ainavihantana kasvina se ei varista lehtiään, mutta viileässä kasvu lakkaa. Siten kasvi säilyy paremmin kauniina talven yli.

Sitruunaeukalyptus kestää melko hyvin kuivuutta. Parasta on kuitenkin kastella kerralla reilusti ja antaa mullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Talvella, etenkin jos kasvi on viileässä, kasteluvälien pitää olla pidemmät. Lannoitteita voi antaa lannoitepurkkien kyljessä olevan suosituksen mukaisesti.

Siemenestä kasvatettu sitruunaeukalyptus kaipaa viimeistään parin kolmen vuoden kuluttua voimakasta kevätleikkausta. Kasvin runko ja oksat katkaistaan oksasaksilla halutulta korkeudelta. Kun leikkaus tehdään vuosittain, kasvi saadaan pysymään pidempään alle kaksimetrisenä ja asuintiloihin sopivana.

Visa Lipponen

Julkaistu: 25.2.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.