Viherpiha

Sitruspuun kirjavat lehdet

Sitruspuun kirjavat lehdet

Visa Lipponen

Kysymys:

Miksi sitruspuun lehdet muuttuvat kirjaviksi?

Viherhuoneen multa-altaassa kasvaa parikymmentä vuotta vanha sitruspuu, joka on tehnyt mandariinin näköisiä hedelmiä. Jo monen vuoden ajan sen lehdet ovat muuttuneet vanhemmiten keltakirjaviksi. Reunoilta alkaen keltaisuus leviää lehtisuonten väleihin. Puu on leikattu aivan tapillekin, mutta sama ilmiö toistuu, kun versot kasvavat. Puuta on kasteltu altakasteluna noin kerran viikossa. Kasvukaudella lannoitan joka toinen viikko.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun normaalisti vihreät lehdet muuttuvat kellertäviksi, puhutaan kloroosista. Kloroosia voivat aiheuttaa monet tekijät, kuten bakteerit, tuholaiset, virukset tai puutostilat. Kun kyse on ruukussa kasvatetusta kasvista, eikä siinä näy tuholaisia, kyse on lähestulkoon aina jonkin ravinteen puuteesta. Erilaisilla sitruspuilla kuvailun kaltaisia puutosoireita aiheuttavat tavallisimmin joko raudan tai typen puute. Raudan puute ilmenee ensimmäisenä nuorissa lehdissä, vanhat lehdet säilyvät pidempään vihreinä. Typen puute taas näkyy ensimmäisenä vanhoissa lehdissä. Koska olet lannoittanut kasvia, syy on jokseenkin varmasti raudan puutteessa. Raudan puutetta esiintyy usein silloin, kun kasvualusta on muuttunut emäksiseksi. Sitä voi esiintyä myös, jos juuristo voi huonosti esimerkiksi liikakastelun tai liian vähän kastelun seurauksena, tai jos kasville annetaan liikaa lannoitteita. Puutostilan voi korjata helposti antamalla kasville rautakelaattia, jota Suomessa markkinoi ainakin Schetelig. Yara valmistaa nestemäistä tuotetta nimeltä Hortigrow Mikro. Se sisältää raudan lisäksi muita hyödyllisiä mikroravinteita, joiden puute saattaa myös aiheuttaa kuvailun kaltaisia oireita. Valitettavasti sitä saa vain vähintään 20 litran pakkauksena. Pienempiä pakkauskokoja kannattaa kysellä akvaarioliikkeistä, sillä tuote sopii myös akvaariokasvien lannoittamiseen. Ainakin Suomen Akvaariotekniikka (www.akvaariotekniikka.fi) myy tuotetta sadan millilitran purkeissa. Visa Lipponen

Julkaistu: 12.9.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.