Viherpiha

Sitruksen hedelmät

ViherPiha

Kysymys:

Miten saan sitruspuun tekemään hedelmiä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kukkiakseen sekä sitruuna että mandariini vaativat paljon valoa ja joko kylmäkäsittelyn tai lepoajan. Kylmäkäsittely on varmin kukinnan laukaisija. Yleensä viileät yöt riittävät kylmäkäsittelyksi, jos kasvi on mahdollista siirtää varhain kesällä ulos.

Jos kylmäkäsittely ei ole mahdollista, voi kokeilla kasvin saattamista lepotilaan kastelemalla sitä talvella normaalia vähemmän. Silloin pitää kuitenkin olla tarkkana, sillä liian vähäinen kastelu voi tappaa koko kasvin.

Kaupan hedelmätiskien sitrusvalikoimissa on suuria lajikekohtaisia eroja. Saman lajin eri lajikkeet voivat tuottaa hedelmää ilman pölytystä tai sitten ne vaativat siitepölyn siirtämisen käsin kukasta toiseen. Jotkin lajikkeet eivät pölyty omalla siitepölyllä, vaan pölytykseen tarvitaan toisen lajikkeen siitepölyä.

Kun kylvää siemenet kaupan ostohedelmästä, ei koskaan tiedä, millaisia jälkeläisiä saa. Esimerkiksi usein mandariinina myyty ’Ortanique’ on appelsiinin ja mandariinin risteymä, joka vaatii siitepölyn joko toiselta lajilta tai lajikkeelta. Kun tällaisen siemenen kylvää, voi jälkeläinen käyttäytyä miten tahansa. Useimmat sitrukset kukkivat aikaisintaan 3–5 vuoden kuluttua kylvöstä, kotioloissa vielä hitaammin. Tosin greippi voi kukkia jo vuoden ikäisenä.

Kukkakaupoissa näkee joskus myynnissä sitruunan pienikokoista lajiketta ’Meyer’ ja pientä mandariinia muistuttavia limekvattia (× Citrofortunella floridana) sekä kääpiösitrusta (× Citrofortunella madurensis). Ne sopivat hyvin huonekasveiksi, sillä ne voivat kukkia ja tehdä hedelmiä ympäri vuoden.

Visa Lipponen

Julkaistu: 9.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.