Meidän Talo

Sisävessa mökkiin

Meidän Talo

Kysymys:

Meillä on vapaa-ajan asuntona toimiva vanha puurakenteinen mökki, jonka olemme kunnostaneet lattiasta kattoon. Kunnostuksen yhteydessä 1990-luvulla päätimme, että ulkovessa riittää meidän tarpeisiimme. Nyt eläköidyttyämme olemme ryhtyneet viettämään mökillä enemmän aikaa, ja siksi sisävessan rakentaminen on alkanut pyöriä mielessä.

Mökin nurkassa on nyt komerona toimiva tila. Sopisiko vessa siihen? Minkä tyyppistä vessaa suosittelette kahden hengen taloudelle, jossa kuitenkin käy usein sukua yökylässä?

Jos ryhdymme urakkaan, haluaisimme kuitenkin samaan tilaan myös suihkun. Riittääkö tila? Entä lämminvesivaraajan sijoitus; mihin se mahtuisi? Toinen vaihtoehto vessalle olisi yläkerrassa portaiden vieressä. Se olisi lähempänä makuutilaa, mutta tilan sisäkorkeus jäisi pienemmäksi ja katto viistoksi. Toivomme vinkkejä päätöksenteon tueksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tila on sellaisenaankin oikein sopiva wc-käyttöön. Sinne mahtuu allaskalusteen ja wc-istuimen lisäksi myös suihku. Kun suihkuun kuitenkin on saatava lämmintä vettä, lämminvesivaraajalle on löydettävä oma tilansa. Toinen varuste, joka tässä vaiheessa on hyvä ottaa huomioon, on pesukone. Vaikka se juuri tällä hetkellä ei mielessä vielä olisikaan, voi mahdollisuuden pois jättäminen harmittaa myöhemmin. Aprikoituani eri vaihtoehtojen välillä päädyin esittämään ratkaisua, jossa nykyinen seinä eteisen ja komeron välillä puretaan ja uusi seinä tehdään lähelle kuistin ovea. Pienen siirron avulla entiseen komeroon saadaan sijoitettua tason alle pieni pesukone, allaskaluste, peilikaappi, suihku ja wc-istuin. Muutoksen myötä komerosta tulee märkätila, joka on rakennettava niitä koskevien määräysten mukaisesti. Märkätilan ja jätevesijärjestelmän tekeminen ovat rakennuslupaa edellyttäviä toimenpiteitä. Lämminvesivaraajalle on useita sijoituspaikkoja. Tilan lattian on kuitenkin oltava vesieristetty ja lattiakaivolla varustettu. Yksinkertaisinta on sijoittaa lämminvesivaraaja kylpyhuoneeseen pesukoneen yläpuolella olevaan nurkkaukseen. Kovin isoa varaajaa nurkkaan ei voi mahduttaa, mutta säästeliäällä käytöllä pienikin takaa kahdelle ihmiselle riittävän suihkuveden. Varaaja voidaan sijoittaa myös eteisen puolelle tehtävään komerotilaan. Kolmas mahdollisuus on sijoittaa makaavamallinen varaaja yläkerran seinän vierellä olevaan matalaan tilaan; sielläkin varaajaa varten pitää tehdä erillinen vesieristetyllä lattialla varustettu komerotila. Vessana huolettomin on ehkä tavallinen vesivessa, mutta vaihtoehtojakin on olemassa; erotteleva sähkötoimintainen, kompostoiva, haihduttava jne. Vessavalintaa ei kuitenkaan voi ratkaista erikseen, vaan sen kanssa pitää pohtia, miten käsitellään suihkuvedet, varaudutaanko pesemään vaatteet ja astiat koneella jne… Nämä kysymykset vaikuttavat siihen, millainen jätevesijärjestelmä pitäisi tehdä. Ohjeita ja neuvoja, ja mahdollisesti vielä vinkit paikkakunnalla toimivista tekijöistä, saa kunnan ympäristöviranomaisilta ja rakennustarkastuksesta.

Julkaistu: 12.4.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.