Viherpiha

Sipulin kuivatus

Sipulin kuivatus

ViherPiha

Kysymys:

Kasvatan istukassipulia, jonka vien noston jälkeen varsineen kuivumaan katoksen alle noin viikoksi. Sen jälkeen listin sipulit ja säilytän ne verkkopussissa pannuhuoneessa muutaman viikon. Siitä huolimatta osa rupeaa mätänemään ja haisee makealle. Jonkin ajan kuluttua niistä ei ole jäljellä muuta kuin tyhjä kuori. Menetän varsin suuren määrän sadosta näin. Missä vika? Miten sipulia säilytetään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvailemanne oireet viittaavat sipulille tyypillisiin varastotauteihin. Esimerkiksi sipulinharmaahome, sipulinfusarioosi ja mustahome aiheuttavat mätänemistä. Jälkimmäiset kaksi kasvitautia lisäksi kuivattavat sipulin. Taudinaiheuttajasienet muhivat maassa. Tauteja onkin perinteisesti ehkäisty 3-4 vuoden viljelykierron avulla. Sienitauteja voidaan myös torjua ns. uppokäsittelyn avulla liottamalla pikkuistukkaita esimerkiksi Topsin M -torjunta-aineliuoksessa ennen istutusta aineen käyttöohjeiden mukaisesti. Sipuleiden säilymistä edesauttaa mm. kuivatus + 25–30 asteen lämpötilassa heti sadonkorjuun jälkeen, joten kokeilkaa seuraavana syksynä sipuleiden kuivattamista pannuhuoneessa katoksen sijaan. Kuivatuksen jälkeen naatit listitään käsin kiertämällä, ja sipulit säilytetään kuivassa ja viileässä paikassa jääkaappilämpötilassa. Ennen varastoimista huonot sipulit poistetaan.

Julkaistu: 18.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.