Viherpiha

Sipulikukat ruukussa

ViherPiha

Kysymys:

Voiko kevätkukkien sipuleita istuttaa ruukkuun vai onko ne aina istutettava maahan? Onko ruukussa paleltumisvaara? Miten iso ruukun on oltava ja miten kauas reunasta sipulit pitää istuttaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kevätkukkasipulit talvehtivat maassa hyvin, koska maa huokuu lämpöä ja päällä on suojaava lumikerros. Ruukussa ulkona kasvatettaessa paleltumisvaara on talvella ilmeinen, sillä silloin puuttuvat molemmat lämmönlähteet. Siksi sipulikukkaruukut on perinteisesti juurrutettu ja talvetettu kellarissa, jonka lämpötila on niukasti plussan puolella. Samaa suosittelisin sinullekin. Viileä autotalli, kellari tai veranta soveltuvat parhaiten talvetuspaikoiksi. Sipulikukkien talvetuksesta ulkoruukuissa tai parvekkeella on vaihtelevia kokemuksia, ja siksi tarkkoja ohjeita on mahdoton antaa. Ruukun pitäisi olla mahdollisimman suuri ja mielellään eristetty kylmästä betonista. Lienee varminta kaivaa ruukku maahan ja peitellä se lehdillä ja havuilla.

Julkaistu: 6.10.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.