Viherpiha

Sinisateen leikkaus

Teija Heinonen

Kysymys:

Onko nyt jo myöhäistä leikata sinisadetta (Wisteria sinensis)? Köynnös kasvaa ulkona ja silmut puhkeavat kesällä varsin myöhään. Viime keväänä en leikannut, koska oli ensimmäinen kevät enkä tiennyt, talvehtiiko kasvi edes.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinisateen viihtymisalueilla Etelä- ja Keski-Euroopassa rehevää köynnöstä leikataan useita kertoja vuodessa kasvun ohjaamiseksi ja runsaan kukinnan edesauttamiseksi.

Suomessa laji on ilmastollisesti arka ja talvehtii vaihtelevalla menestyksellä suojaisissa olosuhteissa kasvuvyöhykkeillä I-II. Myös leikkaamisen tarve on luonnollisesti vähäisempi, eikä toimenpidettä kannata tehdä ilman painavaa syytä.

Oksien typistämisen vaihtoehtona voi harkita esimerkiksi versojen ohjaamista kasvamaan vaakatasoon, jolloin ne saavat runsaasti valoa. Sinisadetta leikataan oloissamme varhain kevättalvella tai vaihtoehtoisesti loppukesällä heinä-elokuussa.

 

Julkaistu: 13.3.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.