Viherpiha

Sininen kaunotar

ViherPiha

Kysymys:

Ostin viime keväänä Tibouchina-nimisen kasvin. Se kukki upeasti koko kesän. Leikkasin kasvin syksyllä. Se on ollut talven viileässä levossa. Onko mahdollista kasvattaa uusia taimia siemenistä, joita keräsin syksyllä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Paavinpaastopensas (Tibouchina urvilleana) on meillä melko uusi huonekasvi. Joskus siitä on käytetty väärää tieteellistä nimeä T. semidecandra. Monet ovat nähneet kasvin Madeiralla tai Kanarian saarilla, missä se kukkii ympäri vuoden. Se kukkisi meilläkin, jos sille olisi tarjolla lämpöä ja valoa. Kokemuksia paavinpaastopensaan kasvattamisesta on vielä vähän. Sen annetaan olla talven yli viileässä ja valoisassa paikassa. Lämpötila voi olla 15 astetta mutta saa laskea jopa 8 asteeseen. Lepotilaisten kasvien kastelu on talvella tarkkaa, sillä niille ei saa antaa vettä liikaa tai liian usein. Ne eivät saa myöskään kuivua kokonaan. Paavinpaastopensas tuodaan kevättalvella valoisaan ja lämpimään paikkaan. Se leikataan ja istutetaan uudestaan. Leikkaus on tärkeätä, jotta kasvi pysyisi matalana. Kotiseuduillaan Brasiliassa se kasvaa jopa kuusi metriä korkeaksi. Kesällä kasvi tarvitsee riittävästi vettä ja ravinteita, jotta se jaksaa kukkia runsaasti syksyyn asti. Keväällä voi kokeilla kylvää siemeniä, vaikka takeita itämisestä ei ole. Siemenet saattavat olla tyhjiä. Kasvia lisätään useimmiten alkukesällä vähän puutuneista latvapistokkaista. Juurtuminen on hidasta.

Julkaistu: 25.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.