Viherpiha

Siirrä hopeakuusi

ViherPiha

Kysymys:

Ostin omakotitalotontin, jolla kasvaa siemenistä kasvatettuja jalokuusia. Valitettavasti kukaan ei tiedä, mitä kuusia ne ovat. Ne muistuttavat mielestäni hopeakuusia, vaikka eivät niitä olekaan. Ne ovat 4–5 metriä korkeita, tiheitä ja ilmeisen hidaskasvuisia. Voiko näin isot kuuset siirtää rakennettavan talon tieltä? Jos voi, milloin sen voi tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

AbiesPicea

Koska ne mielestänne muistuttavat hopeakuusia Picea pungens ’Glauca’, ne voivat olla kuusiakin. Kuusilla on yleensä kulmikkaat, teräväkärkiset neulaset. Poikkeuksen tekee serbiankuusi P. omorika, jolla on litteät, alta valkoiset neulaset. Sen kasvutapa on kapea.

Näin isojen puiden siirto on ongelmallista. Koska ne kuitenkin on poistettava rakennuksen tieltä, kannattaa siirtoa yrittää. Työ vaatii koneita, minkä vuoksi se on syytä antaa viherrakennusliikkeen tehtäväksi. Jos puita ei siirretä tänä vuonna, niille ehtii tehdä juurihoitoa katkaisemalla juuret lapiolla 60–80 sentin päästä tyvestä. Tällöin juuristo ehtii haarautua jonkin verran ennen siirtoa. Ennen maan jäätymistä juuripaakun ympärille kaivetaan oja hieman kauempaa juurten katkaisukohdasta, mutta paakkua ei irroteta vielä maasta.

Kun paakku on jäätynyt talvella tai jo alkusyksyllä, voidaan se nostaa kuopasta ja siirtää uuteen paikkaan, jossa on valmis kuoppa odottamassa. Paakku irtoaa yleensä helposti, sillä sen alla oleva maa ei ole vielä jäätynyt. Tämän voi estääkin tuomalla syksyllä lehtiä juuripaakkua ympäröivän kaivannon pohjalle. Kuoppa saa olla täynnä puiden lehtiä kevääseen asti, jolloin oja täytetään mullalla. Jos multaa on varastoitu autotalliin tai muuhun pakkasettomaan paikkaan, kuopan voi täyttää heti.

Tällä tavoin on onnistuttu siirtämään isojakin puita. Siirto kannattaa, koska siten uuteen paikkaan saadaan heti näyttäviä puita. Joskus puita joudutaan siirtämään myös kesällä, jolloin epäonnistumisen riski on suuri. Tällöin juuripaakku verhoillaan hyvin säkkikankaalla ja paakku tuetaan tukinarujen tai köysien avulla, jotta se pysyy ehjänä siirron ajan.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.