Viherpiha

Sieniä pihassa

Mainos

Pihaamme on alkanut kasvaa sieniä yhä enemmän. Mikä siihen voi olla syynä ja miten ne voisi hävittää?

Teksti ViherPiha

Asiantuntija vastaa:


Sienet levittäytyvät pihapiiriin laajan maanalaisen rihmastonsa avulla. Erityisen hyvin ne tuntuvat viihtyvän vanhoilla tiivistyneillä nurmikoilla, mutta pulpahtelevat aika ajoin esiin myös kukkapenkeistä. Mullan alla saattaa olla esimerkiksi lahoavaa puuta tai juuria, joista sienet saavat alkunsa.


Nurmikoilta sieniä voi yrittää vähentää ilmastamalla tiivistynyttä maata esimerkiksi talikolla, jonka jälkeen alue kastellaan säilöntäaine Atamonia sisältävällä vedellä. Laimennussuhde on kaksi pussia Atamonia 10 litraan vettä. Ilmareiät on lisäksi hyvä täyttää karkealla hiekalla, joka kuohkeuttaa kasvualustaa ja parantaa nurmiheinien juuriston hapensaantia. Ilmastamisen ohella lannoitus ja kalkitus edesauttavat nurmikon hyvinvointia. Kasvualustan kitkeminen, haraus ja säännöllinen ravinnetäydennys ylläpitävät puolestaan puutarhakasvien elinvoimaisuutta.


Puutarhan mullan vaihtaminen sienien hävittämiseksi on työläs ja kallis vaihtoehto. Sienirihmasto saattaa kasvaa jopa 30 sentin syvyydessä, joten pelkkä pintaraapaisu ei riitä.


Teija Heinonen

Julkaistu: 8.10.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä