Viherpiha

Sienet nurmikolla

Mainos

Nurmikollemme ja nyt jo kukkapenkkeihinkin on kasvanut sieniä isoina ryppäinä. Sienet ovat valkoisia ja pyöreitä. Kuivuttuaan ne muuttuvat ruskeiksi. Niistä pölähtää savunomainen päästö, jos ne puhkaisee tai tallaa niiden päälle. Kyseessä ei kuitenkaan ole ns. maamuna, mutta samannäköinen, vähän pitkulaisempi sieni. Tämä on jo kolmas syyskesä samoissa paikoissa, ja sieni leviää yhä. Olemme yrittäneet poistaa sieniä lapiolla, mutta se ei paljon auta. Valkoinen rihmasto näkyy nyt kuivana kesänä mullan pinnalla, mutta se leviää kukkien varsien sisään. Onko vaivaan olemassa torjunta-ainetta?

Teksti ViherPiha

Asiantuntija vastaa:


Mitään varsinaista torjunta-ainetta sienien hävittämiseksi nurmikolta ei tietääkseni ole. Rihmaston poistaminen lapiollakin on työlästä, sillä kasvualustaa pitäisi vaihtaa noin 30 sentin paksuudelta.


Poppakonsteja sienien päänmenoksi sen sijaan on useita. Esimerkiksi kastelu Atamonia sisältävällä vedellä on joissain tapauksissa tuottanut tulosta. Tutun säilöntäaineen laimennussuhde kyseisessä tarkoituksessa on 2 pussia Atamonia ja 10 litraa vettä. Atamonin vaihtoehtona veteen voidaan sekoittaa 1 dl astianpesuainetta. Ennen toimenpidettä sieniä kasvavat alueet kannattaa ilmastaa esimerkiksi talikolla, jotta kasteluvesi imeytyisi mahdollisimman hyvin maahan.


Teija Heinonen

Julkaistu: 20.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä