Viherpiha

Sienet kaktuksen juurella

Sienet kaktuksen juurella

Visa Lipponen

Kysymys:

Miksi vanhapoika-kaktuksen juurella kasvaa sieniä? Mullassa on valkoista ryyniä, josta kasvaa 3–5-senttisiä, pahalle haisevia sieniä. Vaihdoin mullan kolme vuotta sitten. Vaihtaminen on vaikeaa, koska kaktus painaa todella paljon. Mullan kaapiminen ei lopeta sienten kasvua.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Ruukkukasvien mullassa on aina runsaasti erilaisia sienirihmastoja. Ne tekevät harvoin selvästi havaittavia itiöemiä, joten niihin ei normaalisti kiinnitä huomiota. Jotkin sienet, etenkin ruukkukasvien kasvualustoissa melko yleiset ukonsienet (suku Leucocoprinus) kuitenkin tekevät sopivissa oloissa joskus isojakin itiöemiä.

Valitettavasti sienten poistamiseksi ei ole mitään keinoa, vaan niiden kanssa on vain opittava elämään. Täydellinen mullan vaihtokaan tuskin auttaa, sillä sienirihmastoa on varmasti myös kasvin juurten lomassa, kasvin tyvellä ja ruukun sisäreunoissa, joista sieni sitten leviää takaisin uuteen multaan.

Jotain kuitenkin voi kokeilla, nimittäin useimmat sienet muodostavat itiöemiä vain tietyissä oloissa. Muuttamalla hieman kasvin kastelurytmiä tai siirtämällä sen toiseen paikkaan kasvamaan voi itiöemienkin määrä vähentyä tai hyvässä lykyssä loppua kokonaan. Vaikka ruukkukasvien mullassa olevista sienistä voikin olla lievää hajuhaittaa, niin homeita lukuun ottamatta niistä harvoin on haittaa itse kasveille.

Visa Lipponen

Julkaistu: 12.10.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.