Viherpiha

Sembran ongelmat

ViherPiha

Kysymys:

Mikä tauti mahtaa vaivata sembramäntyäni, kun sen oksat ”itkevät” ja riutuvat. Neulaset muuttuvat keltaisiksi ja pihkaisiksi. Ilmiö esiintyy ainoastaan puun varjo- eli pohjoispuolella. Kahden metrin päässä kasvaa iso tavallinen mänty. Onko se syyllinen sembran oireisiin vai onko kyseessä joku tauti?

Näytä vastaus

Vastaus:

Voisikohan kysymyksessä olla männyillä suhteellisen yleinen tervasroso, jota aika ajoin esiintyy myös sembralla. Ruostesienitartunta aiheuttaa pihkavuotoa, kellastuttaa neulasia ja muodostaa koroja saastuneisiin kohtiin. Tauti voi johtaa puun latvaosan tai pahimmassa tapauksessa koko puun kuolemaan.

Tervasroso leviää itiöiden välityksellä, jotka tarttuvat männyn neulasiin ja kuoren vioittuneisiin kohtiin. Tervasroson väli-isäntänä toimii muun muassa pioni, valkomännyntervasroson herukat.

Kannattaa käyttää alan asiantuntijaa mahdollisen taudin toteamiseksi ja tarkistaa samalla, esiintyykö myös metsämännyssä samankaltaisia oireita.

Teija Heinonen

Julkaistu: 11.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.